Aktualności

Czy każda dieta może być postem przerywanym? Obalamy mit.

Czy każda dieta może być postem przerywanym? Obalamy mit.
Intermittent fasting, czyli post przerywany niezmiennie cieszy się coraz większą popularnością. Dietetyk cateringu Pomelo obala mity na temat tej metody

Data publikacji: 2021-11-15
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Czy każda dieta może być postem przerywanym? Obalamy mit.
Kategoria: Zdrowie

Intermittent fasting, czyli post przerywany niezmiennie cieszy się coraz większą popularnością. Dietetyk cateringu Pomelo obala mity na temat tej metody żywienia. Czy każda dieta może być postem przerywanym? Obalamy mit. Zdrowie, LIFESTYLE - Intermittent fasting, czyli post przerywany niezmiennie cieszy się coraz większą popularnością. Dietetyk cateringu Pomelo obala mity na temat tej metody żywienia.

Chociaż zimą częściej pozwalamy sobie na pewne odstępstwa w trzymanej diecie, Intermittent fasting, czyli post przerywany niezmiennie cieszy się coraz większą popularnością. Ten sposób odżywiania, błędnie określany dietą, pozwala w łatwy sposób zredukować masę ciała i osiągnąć upragnioną sylwetkę. Post przerywany nie narzuca specjalnych zasad żywienia i opiera się na zbilansowanych posiłkach spożywanych w oknach żywieniowym oraz systematyczności. Czy ten sposób odżywiania jest dla każdego?    

 

– Post przerywany często kojarzy się z dietą, choć tak naprawdę wcale nią nie jest. W rzeczywistości jest wygodnym i elastycznym sposobem odżywiania, często z uwzględnieniem deficytu energetycznego — to dzięki temu możemy zrzucić niechciane kilogramy. Bardzo ważne jest przygotowywanie zbilansowanych posiłków — bogatych w makroskładniki, witaminy, składniki mineralne — oraz systematyczność. Podstawową zasadą postu przerywanego jest bowiem zmieszczenie się w oknie żywieniowym. Nie jest to rozwiązanie dla każdego, gdyż z jednej strony może dać pozytywne rezultaty, z drugiej – spowodować złe samopoczucie i zwiększyć łaknienie. Rozpoczęcie postu przerywanego powinno być poprzedzone konsultacją z dietetykiem, bądź lekarzem – mówi Katarzyna Lechnik, dietetyk cateringu Pomelo.

 

Model żywienia Intermittent fasting ma wiele odmian i jest elastyczny, co oznacza, że każdy z wariantów można dopasować i zmodyfikować pod siebie. Najpopularniejsze posty to m.in.  16/8, 18/6, 20/4. W opcji 16/8,  pościmy przez 16 godzin, a kolejne 8 godzin spożywamy posiłki, np. jeśli zjemy ostatni posiłek o 18:00, to śniadanie można już zjeść o 10:00. Wybierając odmianę 18/6, przez 18 godzin w ciągu doby pościmy, a przez 6 m ożemy jeść, np. kiedy zjemy ostatni posiłek o 18:00, to kolejny wypada na drugi dzień na godzinę 12:00. Trzecim, najczęściej wybieranym wariantem postu przerywanego, jest 20/4, czyli post trwa 20 godzin, a okres jedzenia tylko 4, tzn. w ciągu doby posiłki spożywa się jedynie przez okres 4 godzin, np. między 13:00 a 17:00. Każdy z wariantów zakłada możliwość picia wody i innych napojów o zerowej kaloryczności w godzinach, w których należy powstrzymywać się od posiłków.

A to już wiesz?  Marszobiegi – idealny trening na jesień

 

– Posiłki w Intermittent fasting (IF) powinny być wysokoodżywcze i odpowiednio zbilansowane. W jadłospisie należy uwzględnić owoce, warzywa, pełnoziarniste węglowodany, chude źródła białka z dodatkiem zdrowych tłuszczów. Obecnie coraz więcej konsumentów nie ma czasu na gotowanie i trzymanie się zasad zdrowego odżywiania. Diety pudełkowe są więc idealnym rozwiązaniem – jednocześnie dostarczają ważnych mikroskładników, witamin i minerałów. Intermittent fasting można łączyć z dowolna dietą, w tym wegańską, wegetariańską, bezglutenową. W ofercie Pomelo proponujemy 12 zdrowych diet. Dzięki gotowym posiłkom, trzymanie się Intermittent fasting, będzie dużo łatwiejsze – dodaje Katarzyna Lechnik, dietetyk cateringu Pomelo.

 

Post przerywany, niezależnie od modelu, wymaga dużej determinacji i systematyczności. Mimo zbilansowanej diety, nie jest to jednak sposób odżywania, na który może pozwolić sobie każdy z nas. Zrezygnować powinny z niego, m.in. dzieci i młodzież, kobiety w ciąży i karmiące, osoby ciężko pracujące fizycznie, osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, hormonalnej, a także osoby z chorobami nerek i wątroby. 

 

Tym, co zdarza się nagminnie u osób, które decydują się na ten sposób żywienia, jest tzw. podjadanie. W poście przerywanym mamy większą kontrolę nad sięganiem po przekąski.  Sposób odżywiania, w którym robimy tzw. okienka żywieniowe, to także źródło wielu innych korzyści, m.in. oszczędności czasu, utraty masy ciała przy doborze odpowiedniej kaloryczności i dobrego samopoczucia. 

 

 

źródło: Biuro Prasowe – Komunikaty PR
Załączniki:
Czy każda dieta może być postem przerywanym? Obalamy mit. , LIFESTYLE - Intermittent fasting, czyli post przerywany niezmiennie cieszy się coraz większą popularnością. Dietetyk cateringu Pomelo obala mity na temat tej metody żywienia.
Hashtagi: #Zdrowie #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy