Żywność

Sposób na jesienne warzywa. Przepisy na dania z dyni i buraków

Sposób na jesienne warzywa. Przepisy na dania z dyni i buraków
Informacja prasowa Warszawa, 24 października 2018 r. Dynia i buraki to niekwestionowani królowie jesieni. Mają rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie i urodę, a w połączeniu

Informacja prasowa
Warszawa, 24 października 2018 r.

Dynia i buraki to niekwestionowani królowie jesieni. Mają rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie i urodę, a w połączeniu z bakaliami, tworzą doskonałą bombę witaminową, która przyda się nam podczas chłodnych, jesiennych wieczorów.
Dynia, przybyła do Europy w XVI wieku z odległej Ameryki Południowej, gdzie ceniono ją głównie ze względu na walory lecznicze. Europejczycy docenili ją również za smak, a ilość kulinarnych przepisów z dynią w roli głównej, zaskakuje nawet największych smakoszy tego jesiennego warzywa. W tym dyniowym szaleństwie przedstawiamy propozycje przygotowania dyniowej tarty, którą z powodzeniem możemy wykorzystać na kolację oraz idealnej zupy z dyni i kukurydzy, która doskonale sprawdzi się w chłodne dni.
Burak swoje właściwości lecznicze zawdzięcza betalinom, czyli tym samym składnikom, które znajdują się również w liściach szpinaku. Dzięki nim zwiększamy swoją odporność oraz pozytywnie wpływamy na jakość naszej krwi. Już jedna szklanka soku z buraka, czy wykorzystanie go w jesiennej potrawie pozwala zdziałać prawdziwe cuda!
Jesienne warzywa najlepiej będą smakować z bakaliami. Suszone morele, dzięki wysokiej zwartości witaminy C wesprą naszą odporność, a dzięki zawartości witaminy B6 dodadzą nam energii i pozwolą zniwelować skutki jesiennego zmęczenia. Migdały wpłyną pozytywnie na pracę naszego serca, zlikwidują uczucie zmęczenia i znużenia, dzięki wysokiej zawartości witaminy B2, a także potasu i magnezu. Orzechy włoskie wpłyną pozytywnie na zwiększenie koncentracji, a dzięki zawartości cynku poprawią jakość naszej cery, włosów i paznokci.
Pieczone buraki nadziewane suszonymi morelami w tymiankowym sosie
Składniki:
• 6 dużych buraków
• 3 łyżki oliwy
• Sok z połowy cytryny
• Świeży tymianek
• 100 g Moreli Całe owoce Bakalland
• 1 ząbek czosnku
• Sól i pieprz do smaku

Buraki dokładnie myjemy i skrapiamy je delikatnie oliwą, sokiem z cytryny i nacieramy roztartym czosnkiem, dodajemy po gałązce tymianku. Pojedynczo zawijamy je w folię aluminiową. Tak przygotowane buraki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, aż staną się miękkie. Następnie upieczone buraki delikatnie studzimy, zdejmujemy z nich folię i przekładamy do naczynia do zapiekania. Nacinamy górę buraków do których wkładamy suszone morele, delikatnie jeszcze raz polewamy wszystko oliwą z dodatkiem tymianku, czosnku i odrobiną soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.

A to już wiesz?  Kardamon. Co się kryje w łupince?

Wytrawna tarta z dynią, kozim serem i ziarnami

Składniki:

• 1 dynia Hokaido
• 40 g sera koziego
• 1 opakowanie ciasta kruchego
• 200 ml śmietany 30%
• 1 opakowanie Chrupiącej sałatki Bakalland
• Świeże zioła do smaku
• Sól i pieprz do smaku

Pokrojoną w kostkę dynię pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut. Następnie formę do tarty wykładamy kruchym ciastem, które delikatnie nakłuwamy widelcem. Upieczoną dynię przekładamy do formy, dodajemy rozdrobniony kozi ser i przyprawy. Wszystko zalewamy delikatnie śmietaną. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. Gotową tarę posypujemy Chrupiącą sałatką i świeżymi ziołami.
Rozgrzewający krem z dyni i kukurydzy
Składniki:
• 1 mała dynia
• 1 puszka kukurydzy
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 świeża papryczka chilli
• 5 łyżek śmietany
• 100 g Pestek dyni Bakalland
• 1 opakowanie Popcornu maślanego Bakalland 90g
• 2 łyżki masła
• 1 łyżeczka startego imbiru
• Sól i pieprz
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy czosnek i przyprawy. W tym samym czasie dynię pieczemy w piekarniku, gotową dodajemy do podsmażonej cebuli i smażymy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy kukurydzę oraz bulion i gotujemy przez ok. 30 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy imbir i śmietanę, przyprawiamy całość według uznania i blendujemy. Gotową zupę rozlewamy do miseczek, dodajemy pestki dyni oraz przygotowany według przepisu z opakowania popcorn.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy