Jedzenie Przepisy

Zima to wymarzona pora na domowe wypieki

Zima to wymarzona pora na domowe wypieki
Warszawa, 19 grudnia 2012 r. Petit Beurre kakaowe Jutrzenka do zimowych ciast Zima to wymarzona pora na domowe wypieki. Unoszący się w domu aromat pieczonego

Warszawa, 19 grudnia 2012 r.

Petit Beurre kakaowe Jutrzenka do zimowych ciast

Zima to wymarzona pora na domowe wypieki. Unoszący się w domu aromat pieczonego ciasta z cynamonową nutą uprzyjemnią chłodne i długie wieczory. Zwłaszcza te z herbatnikami Petit Beurre kakaowe Jutrzenki, białą czekoladą i kandyzowanymi wiśniami.

Petit Beurre kakaowe Jutrzenki to chrupiące herbatniki przygotowane w oparciu o tradycyjną recepturę. Są to pierwsze na rynku kakaowe ciastka, przeznaczone specjalnie do wypieków. Herbatniki idealnie sprawdzą się jako spody domowych ciast, ponieważ nie nasiąkają pod wpływem kremów i mas, a także nie kruszą się podczas przycinania do wymiaru formy. Można nimi zastąpić tradycyjne kakaowe kruche ciasto.

Do rozgrzewającej herbaty z sokiem malinowym Jutrzenka poleca cynamonowe ciasto z białej czekolady i kakaowych herbatników. Kandyzowane wiśnie zatopione w delikatnej białej czekoladzie ze szczyptą aromatycznego cynamonu oraz sekretnym składnikiem… herbatnikami Petit Beurre kakaowymi stanowią kwintesencję zimowych wypieków.

Czy wiesz, że…

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw, ale także afrodyzjak. Mitologia głosi, że jako składnika słodkich dań używała go Afrodyta, grecka bogini miłości. Przyjemny, słodkawy, korzenny zapach oraz smak cynamonu znajdują zastosowanie zarówno w potrawach słodkich, jak i pikantnych.

Producent: Jutrzenka Colian, Sp. z o.o.

Produkt: Jutrzenka Petit Beurre kakaowe 100g

Sugerowana cena detaliczna: 1,39 zł

Mamy dla was przepis na:

Cynamonowe ciasto z białej czekolady i kakaowych herbatników

Składniki:

250g białej czekolady
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
250g kakaowych herbatników Petit Beurre kakaowe (dwa i pół opakowania)
100g kandyzowanych wiśni
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu

Do ozdoby:

pralinki
4-5 łyżek wiórków kokosowych
czekoladowe gwiazdki

Wykonanie:

1. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Wisienki przepołowić na pół.

2. Białą czekoladę roztopić na parze (w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą), odstawić do przestygnięcia.

A to już wiesz?  Dzieci uwielbiają takie śniadania! Domowa alternatywa dla kremu czekoladowo – orzechowego, pancakes z serka homogenizowanego, brioszki

3. Masło utrzeć do białości. Wlać roztopioną, przestygniętą czekoladę i wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty.

4. Do czekoladowej masy wsypać herbatniki, dodać wisienki, wiórki kokosowe, cynamon i dokładnie wymieszać łyżką.

5. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i dokładnie, równomiernie ją rozprowadzić, dociskając łyżką. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ozdobić czekoladkami oraz pralinkami.

6. Masę wstawić na parę godzin do lodówki, aż dobrze stężeje.

7. Po wyjęciu z lodówki odczekać 10-15 minut i delikatnie zdjąć obręcz.

Deser podawać pokrojony ostrym nożem na niewielkie plastry.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy