Skip to content
piątek, 12 grudnia, 2025
Latest:
  • Dobry czas na leczenie zaćmy
  • Komfort intymny kobiet – bolesne blizny, uciążliwe zrosty, rozstępy i dyskomfort okolic intymnych, to nie konieczność! Na czym polega regeneracja okolic intymnych po ciąży i porodzie?
  • Ponad połowa Polaków stresuje się przynajmniej raz w tygodniu!
  • Jesienna chandra? Zjedz kaszę na poprawę humoru!
  • Oparzenia i trudno gojące się rany – co zrobić, gdy rana nie chce się goić?
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej

Zdrowie bez leków. Czy to możliwe?

Zdrovie – aktualności i wiadomości prasowe: medycyna domowa w walce z bakteriami i wirusami

  • zdrovie.pl
  • Aktualności
  • Choroby
  • Dieta
  • Uroda
  • Poradnik
  • Zdrowie
  • Żywienie
Dzień Ziemi

22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej

Opublikowano 5 lat temu: 21 kwietnia, 202123 kwietnia, 2021 zdrovie.pl Przeczytasz w: 6 minut/y
https://www.zdrovie.pl/ › Dzień Ziemi
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
Fakty mówią same za siebie, aż 1/3 jedzenia jest marnowane globalnie. Przewiduje się, że przed rokiem 2030 marnotrawiona ilość jedzenia wzrośnie o kolejne 30%. Niewykorzystana żywność to również marnotrawstwo zasobów naturalnych, w tym zapasu wody, ziemi, energii, które są niezbędne do produkcji. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że problem marnowania żywności odpowiada także w dużym stopniu za wzrost emisji gazów cieplarnianych.Jednocześnie, około 820 milionów ludzi na świecie doświadczyło głodu w 2019 roku. 144 miliony dzieci ma zahamowany wzrost z powodu chronicznego niedożywienia. 47 milionów dzieci jest wycieńczonych głodem, a sytuację może dodatkowo pogorszyć trwająca wciąż pandemia. Według danych, gdyby do ilości osób dotkniętych klęską głodu dodano tych, którzy żyją bez bezpieczeństwa żywnościowego, to okazałoby się, że ponad 2 miliardy ludzi nie ma regularnego dostępu do zdrowego, pożywnego jedzenia w wystarczającej ilości (8% mieszka w Ameryce Północnej i Europie). Równocześnie aż 600 milionów ludzi klasyfikuje się jako otyłych, a kolejne 2 miliardy osób ma

22 kwietnia – Dzień Ziemi
Dieta dla zdrowia i dla planety

– z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia obchodzimy Dzień Ziemi. Jest to wyjątkowa okazja do tego, by choć przez moment zastanowić się nad tym, jaki jest nasz wkład w kondycję planety, a także jaka przyszłość stoi przed nami w obliczu zachodzących zmian klimatycznych. Z tej okazji należy podkreślić, że każdy z nas ma wpływ i nawet najmniejsze codzienne decyzje mogą pozytywnie oddziaływać na otaczający nas świat. Niewielkie zmiany warto rozpocząć od własnej kuchni. Jedną z najprostszych przemian, jaką możemy wprowadzić w życiu, może być bowiem zmiana naszej diety. Choć wydaje się to drobnostką – wszystko to, co znajduje się na talerzu działa na nasze zdrowie, ale też w szerszym kontekście wpływa również na planetę. Kilka ważnych wskazówek w tym aspekcie przedstawia dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna.

Potrzeba równowagi
Zgodnie z prognozami Organizacji Narodów Zjednoczonych, populacja świata do roku 2060 przekroczy 10 miliardów osób . Kwestia wyżywienia takiej ilości ludzi to jeden z istotnych problemów, które stoją przed światowym systemem żywnościowym. Współcześnie są to także tematy marnowania żywności, a z drugiej strony niedożywienia, które dotyka milionów ludzi.

Fakty mówią same za siebie, aż 1/3 jedzenia jest marnowane globalnie . Przewiduje się, że przed rokiem 2030 marnotrawiona ilość jedzenia wzrośnie o kolejne 30%. Niewykorzystana żywność to również marnotrawstwo zasobów naturalnych, w tym zapasu wody, ziemi, energii, które są niezbędne do produkcji. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że problem marnowania żywności odpowiada także w dużym stopniu za wzrost emisji gazów cieplarnianych .

22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
Set of various green vegetables and fruits like cabbage, broccoli, asparagus, peas, Brussels sprouts, zucchini, peppers, garlic, beans, pak choy, lime, apple. Healthy and nutricious vegetarian meal. Source of proteins and cellulose. Top view
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
Closeup image of a woman cutting and chopping tomato by knife on wooden board
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej

Jednocześnie, około 820 milionów ludzi na świecie doświadczyło głodu w 2019 roku . 144 miliony dzieci ma zahamowany wzrost z powodu chronicznego niedożywienia. 47 milionów dzieci jest wycieńczonych głodem, a sytuację może dodatkowo pogorszyć trwająca wciąż pandemia . Według danych, gdyby do ilości osób dotkniętych klęską głodu dodano tych, którzy żyją bez bezpieczeństwa żywnościowego, to okazałoby się, że ponad 2 miliardy ludzi nie ma regularnego dostępu do zdrowego, pożywnego jedzenia w wystarczającej ilości (8% mieszka w Ameryce Północnej i Europie) . Równocześnie aż 600 milionów ludzi klasyfikuje się jako otyłych, a kolejne 2 miliardy osób ma nadwagę .

„Po pierwsze – powinniśmy nauczyć się niemarnowania żywności. Tzn. kupujmy tyle, ile realnie potrzebujemy. Przed zakupami zróbmy konkretną listę produktów i planujmy nasz jadłospis z wyprzedzeniem. Sprawdzajmy też daty ważności i starajmy się wykorzystywać żywność we wskazanym terminie przydatności. Po drugie – dbajmy także o to, by nasz jadłospis był zbilansowany, odpowiednio dopasowany do naszych potrzeb żywieniowych. Dzięki temu w najlepszy sposób zatroszczymy się o swoje zdrowie, a także w aspekcie globalnym – przyczynimy się do naprawy problemu, który dotyczy nas wszystkich. Nie powinniśmy myśleć, że nic od nas nie zależy – zmiany zaczynają się od każdego z nas, dlatego warto wziąć odpowiedzialność w tych obszarach, na które mamy wpływ” – mówi dr Hanna Stolińska.

Kierunek: rośliny
Produkcja żywności ma znaczący wpływ na postępujące zmiany klimatu. Do powstawania dużej ilości gazów cieplarnianych przyczynia się m.in. rolnictwo. Problemem są także malejące zasoby wody słodkiej. Odpowiada za to m.in. zapotrzebowanie na nią w kontekście hodowli bydła oraz produkcji wołowiny (na 1 kilogram wołowiny jest to około 10-30 tysięcy litrów wody). Woda przy produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego jest zużywana dużo szybciej niż przy produkcji żywności roślinnej . Dlatego tak ważne jest, by nasza dieta zmieniała się w stronę bardziej roślinnej. Warto zamiast produktów zwierzęcych, częściej sięgać po ich roślinne zamienniki. Będzie to także korzystne dla naszego zdrowia.

Korzyści płynące z wyboru roślinnej diety potwierdza także dr Hanna Stolińska: „Czy dieta roślinna może być korzystna dla planety i dla nas samych? Odpowiedzią niech będzie praca grupy 37 naukowców wchodzących w skład komisji The EAT – Lancet Commission on Food, Planet, Health. Zaproponowali oni zasady tzw. diety planetarnej, z myślą o przyszłości naszego globu. Jej założeniem jest m.in., by jeść o ponad połowę mniej mięsa (przede wszystkim czerwonego), ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych, które znajdziemy głównie w produktach odzwierzęcych, jak np. masło czy smalec, a także zmniejszyć ilość cukru w diecie. Wskazane jest natomiast uzupełnienie jadłospisu o produkty roślinne, w tym także roślinne tłuszcze – to mogą być oleje, również powstałe na ich bazie margaryny, które od wielu lat nie zawierają szkodliwych tłuszczów trans, a także nasiona. Zgodnie z zaleceniami źródłem białka mogą być natomiast rośliny strączkowe oraz orzechy. Oczywiście w diecie muszą znaleźć się także warzywa i owoce – ich rola w diecie jest nieprzeceniona, to one powinny stanowić bazę do przygotowania naszych codziennych posiłków. Przyszłość żywienia jest jednak roślinna”.

Badanie nawyków żywieniowych w czasie izolacji społecznej zrealizowane na zlecenie firmy Upfield w 2020 roku pokazało, że Polacy coraz chętniej jadają roślinnie. 31,6% badanych przyznało, że podczas społecznego odosobnienia kupowało więcej niż zwykle produktów pochodzenia roślinnego. W tej grupie – 32,9% kupiło zamienniki dla mięsa, 28,5% napoje roślinne, 24,8% bezmleczny ser, dla 17,7% wyborem stała się natomiast roślinna margaryna zamiast masła. Kilka czynników motywowało badanych do wprowadzenia tych zmian. Najczęściej wskazywano na chęć odżywiania się w sposób bardziej zrównoważony (49,4%), chęć wypróbowania nowych przepisów (31,5%), wzmocnienie układu odpornościowego (29,1%) i pragnienie bycia zdrowszym (28,2%).

W trosce o planetę oraz własne zdrowie warto wprowadzić te nowe, korzystne zasady do swojego menu. Przypadający 22 kwietnia Dzień Ziemi może być doskonałą okazją do tego, by zacząć.

Bezpośredni link:
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej https://www.zdrovie.pl/22-kwietnia-dzien-ziemi-dieta-dla-zdrowia-i-dla-planety-z-poradami-dietetyczki-klinicznej-dr-hanny-stolinskiej

#dzień ziemi nauka w plecaku #22 kwietnia po niemiecku #22 kwietnia cechy charakteru #dzień ziemi rymowanka #plakat na dzień ziemi #dzień ziemi tekst piosenki
  • ← Pandemia zmienia nawyki żywieniowe i zachęca do kuchennych eksperymentów
  • Darmowe spotkanie z QCZAJEM podczas LIVE LIFE NOW CHALLENGE! →
Ciekawe artykuły

Lato w słoikach. Słodka przyjemność na zapas

Lato w słoikach. Słodka przyjemność na zapas
23 czerwca 2020 r. Informacja prasowa Za nami pierwsze dni lata, pory roku, która kojarzy nam się z bogactwem smaków i aromatów powszechnie dostępnych świeżych […]

Sztukateria powraca na salony

Sztukateria powraca na salony
Warszawa, 17 czerwca 2019 r. Sztukateria powraca na salony Znana jeszcze z czasów starożytności sztukateria dziś znów wraca do łask i staje się aranżacyjnym hitem. […]

Dieta zgodna z rytmem pór i Całoroczny sezon, czyli warzywno-owocowe przetwory na co dzień

Dieta zgodna z rytmem pór i Całoroczny sezon, czyli warzywno-owocowe przetwory na co dzień
Choć przetwory kojarzą się z babcinymi konfiturami, w praktyce ta kategoria spożywcza jest znacznie szersza. Pod nazwą „przetwory” kryją się owoce i warzywa zebrane w szczycie sezonu poddane różnorakiej obróbce. Są to za

Dieta na pamięć i koncentrację – hit czy kit?

Dieta na pamięć i koncentrację – hit czy kit?
Czy jedzenie naprawdę może poprawiać kondycję mózgu? Nasz mózg pracuje bez wytchnienia. Nawet podczas snu pozostaje aktywny, segregując informacje i tworząc nowe powiązania między neuronami. […]

Wrzuć na luz! Czas na ferie!

Wrzuć na luz! Czas na ferie!
Wrzuć na luz! Czas na ferie! Snowboard, narty, spacery w górskiej scenerii… wybieracie się na ferie zimowe? Koniecznie zabierzcie ze sobą smaczne, pożywne i zdrowe […]

Nestmedic poszerza współpracę ze szpitalem w Białej Podlaskiej

Nestmedic poszerza współpracę ze szpitalem w Białej Podlaskiej
Informacja prasowa Wrocław, 10 grudnia 2019 r. Nestmedic poszerza współpracę ze szpitalem w Białej Podlaskiej Pregnabit – telemedyczny system KTG, flagowy projekt firmy Nestmedic systematycznie […]

5 sprawdzonych sposobów na jesienną chandrę

5 sprawdzonych sposobów na jesienną chandrę
Informacja prasowa 16 października 2018, Warszawa Choć do końca kalendarzowego lata pozostało jeszcze trochę czasu, to już dziś warto sprawdzić, jak stawić czoła jesiennej chandrze. […]

Nie jesteś z tym sam. Jak sobie radzić z Alzheimerem?

Nie jesteś z tym sam. Jak sobie radzić z Alzheimerem?
Łódź, 22 listopada 2018 r. Nie jesteś z tym sam. Jak sobie radzić z Alzheimerem? Twoja mama już cię nie rozpoznaje? Mąż znów wyszedł z […]

Za 30 lat ludziom zabraknie jedzenia – jeśli biznes nie będzie lepiej współpracować z naukowcami

Za 30 lat ludziom zabraknie jedzenia – jeśli biznes nie będzie lepiej współpracować z naukowcami
4 czerwca 2019 r. Za 30 lat ludziom zabraknie jedzenia – jeśli biznes nie będzie lepiej współpracować z naukowcami W 2050 roku ludność na Ziemi […]

Zadbaj o piersi i szczyć się pięknym biustem

Zadbaj o piersi i szczyć się pięknym biustem
Piersi to jeden z atrakcyjniejszych, kobiecych atutów. Tymczasem obiekt męskiego pożądania dla niejednej kobiety pozostaje jedynie źródłem kompleksów. Niebawem nadejdzie lato, a z nim urlop […]
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
grudzień 2025
P W Ś C P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
« lis    
Strony
  • Archiwum
  • Domena na sprzedaż, Kup domenę.
  • Nasze strony
  • Polityka praw autorskich
  • Privacy
  • Tematy
  • Współpraca
miod w uszach, jak pozbyc sie goraczki, sennik odejscie, sennik miód w uszach, ruch to zdrowie, jak pozbyć się gorączki, grzyby sennik, grejpfrut zielony, Wyciskanie pryszcza, liszaj zdjcia
Polecamy
    kursy norweskiego, język norweskiego, kursy wakacyjne , język norweski kursy norweskiego, język norweskiego, kursy wakacyjne , język norweski kursy norweskiego, język norweskiego, kursy wakacyjne , język norweski
jak pozbyc sie goraczki, średnia waga mężczyzny, syrop przeciwkaszlowy dla dzieci na noc, idealna waga mężczyzny, grapefruit zielony, sport to zdrowie, po co czepek na basenie, sennik odejście, grejfrut właściwości, jak poprawi jako zdjcia
Tagi
BIZNESCOVID-19FinanseFirmaGospodarkaHandelINNOWACJEIT i technologiejakjestkoronawirusktlifestyleNieruchomościpandemiapandemia koronawirusaProblemy społecznetakTransportzdrowie
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie.

Więcej informacji na ten temat można znaleźć w dziale polityka prywatności/prywatność i wykorzystywania plików cookies/polityka cookies | Copyright © 2005 - 2025 by EYC.