Najnowsze badania OBOP-u, przeprowadzone na zlecenie firmy Chiquita wskazują, że banany to drugi w kolejności najczęściej spożywany owoc wśród mam i ich dzieci. Respondentki pytane o owoce, które najczęściej jadają i podają swoim pociechom na pierwszym miejscu wymieniały jabłka (85%), natomiast na drugim – banany (68%).
Ponad 60% badanych mam słyszała o tym, że banany naturalnie poprawiają nastrój, dzięki zawartości tryptofanu, który zamieniany jest w naszym organizmie na serotoninę a to właśnie dzięki niej czujemy się zrelaksowani i zadowoleni. Dlatego banany szczególnie polecane są jako zdrowe uzupełnienie diety.
Dla wszystkich, którzy nie mogą doczekać się lata Chiquita wraz z dietetykami z całej Europy opracowała dwa przepisy na energetyczne i przepyszne dania z wykorzystaniem bananów. Dzięki nim już dziś można delektować się nadchodzącym latem.
Piersi z kurczaka nadziewane bananami
Składniki na: 4 porcje
Czas przygotowania: 40 min
* 4 filety z kurczaka
* 2 banany pokrojone w kostkę
* 2 banany pokrojone w grube plastry
* 50 g sera Gorgonzola
* 3 czerwone papryki pokrojone w plastry
* 3 suszone, posiekane figi
* 2 łyżki stołowe świeżego, posiekanego rozmarynu
* 2 łyżki stołowe oleju 1 łyżka stołowa miodusól i pieprz
1.) Wyciąć nożem 5 cm szczelinę w grubszej części każdego filetu, aby utworzyła się kieszonka. Zmieszać razem pokrojone w kostkę banany, figi, 1 łyżkę rozmarynu, ser, sól i pieprz, by uzyskać nadzienie do kurczaka. Włożyć łyżeczką ¼ nadzienia do każdej kieszonki. Wykałaczkami zamknąć szczeliny.
2.) Rozgrzać olej w rondlu do pieczenia. Włożyć piersi z kurczaka i obsmażać każdą stronę na umiarkowanym ogniu przez około 4 min. Następnie posmarować kurczaka miodem i przełożyć na półmisek. Włożyć pokrojone w plastry banany i paprykę do wcześniej używanego rondla, posypać rozmarynem i obsmażać każdą stronę przez około 3 minuty. Podawać pieczonego kurczaka razem ze smażonymi bananami i papryką.
Wartości odżywcze jednej porcji:
* 400 kalorii
* 26 g białka
* 19 g tłuszczu
* 40 g węglowodanów
Smażony filet z tuńczyka z sałatką bananowo – jogurtową
Składniki na: 4 porcje
Czas przygotowania: 30 min
* 4 filety z tuńczyka po 140 g każdy
* 3 banany
* 300 g pomidorów koktajlowych
* starta skórka z jednej limonki
* 100 g niskotłuszczowego jogurtu
* 1 pęczek kopru
* 1 mały pęczek pietruszki naciowej
* 2 łyżki stołowe curry
* 2 łyżeczki cukru
* 2 łyżeczki musztardy
* 4 łyżki stołowe octu winnego (najlepiej z białego wina)
* 2 łyżki stołowe oliwy z oliweksól i zmielony czarny pieprz
1.) Przyprawić filety mielonym pieprzem i startą skórką z limonki.
2.) Obrać banany i pokroić w plasterki, skropić sokiem z limonki. Pokroić pomidory w plastry i ostrożnie wymieszać z plasterkami bananów.
3.) Przygotowując sos zmieszać jogurt z octem, koprem, pietruszką, oliwą, musztardą i przyprawić solą, pieprzem, curry i cukrem. Wylać na plasterki pomidorów i bananów i dokładnie wymieszać.
4.) Dobrze rozgrzać olej na patelni. Położyć na patelni tuńczyka i smażyć tylko na jednej stronie przez około 4 minuty. Następnie przełożyć rybę na talerz i dodać sałatkę bananową. Całość ozdobić natką pietruszki.
Wartości odżywcze jednej porcji:
* 525 kalorii
* 34 g białka
* 28 g tłuszczu
* 33 g węglowodanów
Hamburger z indyka i bananów
Składniki na: 4 porcje
Czas przygotowania: 35 min
* 500 g filetów z indyka
* 2 banany
* 4 bułki hamburgerowe
* 50 g lub 4 plastry niskotłuszczowego sera Cheddar
* 80 g sałaty
* 3 plastry pomidora
* 60 g drobno posiekanej cebuli
* 1 zmielony pęczek świeżej pietruszki
* 5 łyżek stołowych bułki tartej
* 1 lekko ubite jajko
* 4 łyżeczki niskotłuszczowego majonezu
* 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
* 2 łyżeczki suszonych liści oreganosól i pieprz
1.) Pokroić indyka w cienkie paseczki. Wymieszać w dużym naczyniu z jajkiem, cebulą, bułką tartą, pietruszką, solą, pieprzem i oregano. Uformować 4 okrągłe kotlety.
2.) Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Ułożyć na niej kotlety. Smażyć do uzyskania złocistego koloru, przez 5-6 minut po każdej stronie. Na każdym kotlecie ułożyć plastry bananów a następnie 1 plaster sera. Przykryć patelnię i smażyć wszystko około 1 minuty, aż ser się stopi.
3.) Na każdej bułce hamburgerowej rozsmarować 1 łyżeczkę majonezu. Na dolnej połowie bułki położyć liść sałaty i 1 lub 2 plastry pomidora. Na tym ułożyć usmażony wcześniej kotlet. Całość przykryć górną warstwą bułki. Podawać na gorąco.
PODPOWIEDŹ dla wegetarian: zamiast indyka można użyć kotleta z tofu!
Wartości odżywcze jednej porcji:
* 600 kalorii
* 33 g białka
* 24 g tłuszczu
* 62 g węglowodanów
http://media.edelman.pl/pr/74649/68-dla-banana